Jesper Juul

ŽENSKA, MATI Solidarnostni esej, pisan z moškega gledišča

ŽENSKA, MATI
0.0/5 rating (0 votes)

Cena: 5 € Strošek za poštnino: 1 €

naročila na: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Izdal: Inštitut za sodobno družino Manami, 2012 Uredila: Ivana Gradišnik Prevajalec: Branko Gradišnik Št. strani: 28 Vezava: broširana Format: 210 x 210 mm

PREDGOVOR Ne vem, ali ste že videli naslovnico časopisa Time, ki jo objavljam spodaj. Kakšni občutki so vas pri tem navdajali kot žensko in kot mater?
Že leta mi prigovarjajo, naj napišem knjigo o materah, pa se vseskozi branim iz preprostega razloga – nisem namreč ne ženska ne mati. Moje znanje o tem dvojem torej ne more prihajati iz prve roke.

Po drugi strani že dolga leta delam kot terapevt, svetovalec in »prosvetljevalec« žensk in mater, tako da sem si pridobil dokaj široko razumevanje in empatijo do njih. Zazdelo se mi je torej, da se morda le ne pregrešim tako zelo, če napišem ta esej. Naslovnica Timea in ves cirkus, ki ga je sprožila, sta me spodbodla, da zdajle sedem k pisanju. Vendar dejansko motivacijo razbiram v popreproščenju, s kakršnim vse bolj pogosto karakterizirajo matere, in v dejstvu, da ženske in matere še vedno potrebujejo vso podporo od zunaj, kolikor je morejo dobiti, zato da si ustvarijo življenje, ki jih izpolnjuje in v katerem se lahko kot družice in matere odlikujejo po svojih najboljših močeh.

Če ste ženska, potem upam, da boste razumeli, da se za mojimi trditvami, ki jih utegnete sprva doživeti kot ostre oziroma kritične, skriva globoko spoštovanje. Če pa ste moški, vas vabim, da se resno zazrete v vlogo in vpliv, ki ju imate kot sin, ljubimec, partner in sostarš. Ampak najprej si, prosim, le poglejte spodnjo ilustracijo in premislite o svojem odzivu nanjo. Članek v reviji se namenja »Navezovalnemu starševstvu«. Tako kot vsem drugim modelom in vzorcem starševstva se tudi slednjemu rado zgodi, da pobezlja, če se ga človek drži brez upoštevanja in intimnega poznanja dveh oziroma treh udeleženih ...

Specifications

Share this product

Leave a comment

You are commenting as guest.

Copyright © Jesper Juul