Jesper Juul
  • Bibliography
  • Books
  • Slovenia
  • SI SPLOH ŽELIMO ČILIH IN ZDRAVIH OTROK?

SI SPLOH ŽELIMO ČILIH IN ZDRAVIH OTROK? Političen esej

SI SPLOH ŽELIMO ČILIH IN ZDRAVIH OTROK?
1.0/5 rating 1 vote

Cena: 5 € Strošek za poštnino: 1 €

naročila na: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Izdal: Inštitut za sodobno družino Manami, 2012 Uredila: Ivana Gradišnik Prevajalec: Branko Gradišnik Št. strani: 28 Vezava: broširana Format: 210 x 210 mm

PREDGOVOR Vsebina tega eseja me spremlja že dolga leta. Vseskozi sem vedel, da bi jo moral deliti z drugimi, supervizija, ki sem jo opravil nad nekim »primerom« v okviru nemškega otroškega skrbstva, pa me zdaj sili, da se dejansko lotim pisanja. Reč bi se bila lahko primerila kjer si bodi po svetu, sicer pa ni pomembno, za kaj je pri primeru šlo. Pomembno mi je, da strokovnjaki, ki bodo tole brali, povedanega ne vzamejo osebno. Vem, kako predani ste in kako vsi garate, in vem, kako zamorjeni ste pogosto zaradi tega, kako se vaše delo nazadnje sfiži.

Počutim se kot tisti fantiček v Andersenovi pravljici »Cesarjeva nova oblačila« – opozoril bom namreč na nekaj, kar je tako očitno, pa vendar povsem neznano ljudem, ki sprejemajo pomembne politične odločitve. Že več kot štirideset let delujem kot uslužbenec in svetovalec javnih ustanov znotraj zdravstvenega in socialnega varstva, skoraj prav tako dolgo pa isto polje obdelujem tudi kot socialni podjetnik. V moji oskrbi je ali je bilo na tisoče disfunkcionalnih, pa tudi dobro urejenih družin iz več držav. Delam s čustveno motenimi otroki, mladino in odraslimi, pa tudi s strokovnjaki, ki si prizadevajo biti v oporo tem ljudem. Z gotovostjo menim, da je bila večina teh srečevanj dragocena učna izkušnja za vse udeležene. Vendar pa sem spet in spet tudi priča tega, kako vsakokratna politika vladajočih po vsem svetu kar po vrsti pohablja zadevna združenja, ustanove in projekte. In še pomembnejše, pričujem lahko tudi, da to pogubno učinkuje na ljudi, ki so odvisni od njihove pomoči.

Vse to se dogaja kljub neznanskim količinam denarja, ki ga dobivajo te organizacije. Razlogi za to hiranje se mi zdijo jasni kot beli dan. In tako se počutim kot fantiček, ki je opozoril, da cesar hodi naokrog nag. Seveda tudi sam dvomim o svoji pameti, kajti politični odločevalci ter njihovi številni visokokvalificirani in dobro plačani svetovalci so po vsem videzu prepričani, da je cesar v resnici opravljen v potratno in drago oblačilo. Dovolite mi torej, da razgrnem pred vami svoja opažanja in sklepe – in tvegam vsesplošen posmeh!

Specifications

Share this product

Leave a comment

You are commenting as guest.

Copyright © Jesper Juul